Manifest Udruženja Stripotetke

Udruženje Stripotetke ima za cilj povećanje vidljivosti strip autorki i neprivilegovanih autora, kao  i promociju autorskog stripa. Time želimo da ohrabrimo nove generacije stvaralaca, proširimo vidike, razgranamo raznovrsnost pripovedanja i vizuelnog izražavanja. 

U daljem tekstu izraž „žene“ i ženski rod reči obuhvata i one osobe koje se tako osećaju.

O stereotipizaciji:

Udruženje ima za cilj odbacivanje stereotipa na strip sceni. Kao što se „muški stripovi“ nikada nisu usko definisali samo kao takvi, degradirajuće je za žene autore da budu stereotipski obeležene kao tvorci „ženskih stripova“. Takva oznaka je ograničavajuća i članice Udruženja se u tome ne prepoznaju. Isto kao što muške kolege nisu obavezne da se pozivaju na svoju „muškost“ kada nešto stvaraju, tako ni autorke nisu obavezne da se pozivaju na svoju „ženstvenost“.

O žanrovima:

„Ženski strip“ nije žanr pripovedanja. Avantura, naučna fantastika, triler, romantika, autobiografija, komedija, tragedija itd. jesu žanrovi i žene autori se jednako uspešno izražavaju u okviru njih kao i muški autori.

O predrasudama i seksističkim stereotipima: 

Definisanje nečijeg ukusa i sposobnosti na osnovu pola je predrasuda koja se ne oslanja na stvarnost. Studije iz neurobiologije i eksperimentalne psihologije dokazuju da je kognitivni razvoj isti za oba pola. Pridev „ženski“ samo jača seksističke stereotipe. Odbacujemo ideju da je pričanje o pečenju kolača ili modi „ženska“ privilegija. Voleti kupovinu i/ili fudbal nije određujuće za pol. Odlučiti da su takve odlike „ženske“ je mizogino.

O mizoginiji i tokenizmu:

Pozivamo izdavače, urednike, autore, udruženja, organizatore festivala, bibliotekare, novinare, knjižare, kritičare i sve ostale koji čine strip scenu da podrže strip autorke i neprivilegovane autore. Stereotipi, razgraničavanje bazirano na rodnom identitetu, kao i tokenizam i “feminist washing”, imaju negativne efekte na samopouzdanje i percepciju žena i osoba raznolikih rodnih identiteta. Ovo takođe važi i za muškarce, posebno ako osećaju privlačnost prema onome što tradicionalno društvo klasifikuje kao „žensko“.  

O promociji raznolikosti u stripu:

U okviru Udruženja, stremimo ka izgradnji strip scene koje osnažuje svoje članove. Namera Udruženja je da sistematski radi na tome da žene i drugi neprivilegovani učesnici strip scene postepeno postanu vidljiv i neodvojiv deo scene i zato je Udruženje otvoreno za sve bez obzira na rodni identitet. U tom duhu u određenim situacijama podržavamo pozitivnu diskriminaciju kao sredstvo za nadoknađivanje dugogodišnjih nepravdi i neravnoteža, i osnaživanje ženskog i marginalnog stripa. Insistiranje na većoj vidljivosti marginalizovanih autora u određenim uslovima ima moć da skrene pažnju na slabo vidljive grupe umetnika, što Udruženje u svojim početnim koracima koristi. Udruženje se ograđuje od tokenizma, gde se mali broj marginalizovanih učesnika strip scene uključuje kako bi se prividno prikazala inkluzivnost, te nastojimo da osiguramo da svi pojedinci budu predstavljeni na osnovu njihovih pravih kvalifikacija i vrednosti, umesto da budu svedeni na simboličke uloge.

U podršci feminističkom uticaju u oblasti stripa:

O feminizmu:

Izraz „feministički“ nije uvreda. Feminizam se bori za ravnopravnost polova u našem društvu, te je stoga anti-seksistički i egalitaran.

O rodno senzitivnom jeziku

Uzimamo u obzir važnost rodno senzitivnog jezika u opisivanju uloga u strip industriji. Podstičemo upotrebu inkluzivnih i rodno osetljivih izraza koji odražavaju raznolikost zanimanja žena u svetu stripa. Promovišemo termine poput ‘crtačica,’ ‘koloristkinja’, ‘strip umetnica’ i ‘scenaristkinja’, kako bismo naglasili doprinos žena svakom aspektu stvaranja stripova.  

O nazivu udruženja:

Ime „Stripotetke“ šalje poruku podrške inkluzivnosti i raznolikosti unutar udruženja. Iako se termin „tetka“ tradicionalno povezuje sa ženskim identitetom i osobinama, i u kolokvijalnom jeziku nekada ima i negativnu konotaciju, njegovo prisvajanje od strane udruženja, koje uključuje članove različitih rodnih identiteta, promoviše ideju da svako, bez obzira na rod, može biti deo jedne zajednice koja promoviše umetnost stripa. Ovim imenom želimo da podrijemo tradicionalne stereotipe o tome koje aktivnosti ili interesovanja su „prikladna“ za određene rodne identitete. Naziv „Stripotetke“ simboliše otvorenost, kreativnu slobodu i nekonvencionalnost unutar udruženja.

O raznolikosti:

Podstičemo raznolikost izraza u stripovima. Izdavaštvo, festivali stripa, izložbe i druge aktivnosti treba da budu izraz raznolikosti društva. Zalažemo se da autori i protagonisti u industriji knjiga obezbede više vidljivosti ženama, marginalizovanim osobama, i socijalno-etničkoj raznolikosti.

O odgovornosti:

Udruženje poziva sve učesnike strip scene da pri organizovanju dešavanja, festivala i izložbi, pristupaju odgovorno, poštujući autorska i ostala prava autora i autorki. Institucije, izdavači, autori, knjižari, bibliotekari i novinari treba da imaju moralnu odgovornost ukoliko distribuiraju i promovišu narativni materijal sa seksističkim i, uopšteno, diskriminatorskim (homofobičnim, transfobičnim, rasističkim, nacionalističkim itd.) elementima.

O unutrašnjem bogatstvu:

Nadamo se da će autori, izdavači i institucije biti pažljivi prema unutrašnjem bogatstvu koje svi nosimo u sebi. Nema hermetičkog jaza unutar nas između muškog i ženskog, osim onoga što nam tradicionalne društvene norme i religije veštački nameću. U svakome postoji beskrajno vrelo između, oko i izvan tih pojmova.

O inkluzivnosti i poštovanju ljudskih prava:

U Udruženju Stripotetke verujemo da inkluzivnost postiže puni sjaj samo kroz duboko ukorenjeno poštovanje ljudskih prava i odlučnu borbu protiv diskriminacije i stigmatizacije. Naša posvećenost inkluzivnosti ne poznaje granice i traje sve dok postoji posvećenost univerzalnim pravima svakog pojedinca. Svesni smo da je poštovanje različitosti neodvojivo od zaštite prava svakog autora, te se zalažemo za stvaranje prostora gde svako ima slobodu izražavanja i stvaranja bez straha od diskriminacije ili stigmatizacije. 

O solidarnosti sa drugim autorima:

Članovi Udruženja se obavezuju da će negovati atmosferu međusobne podrške, razumevanja i solidarnosti unutar udruženja, te pružiti podršku jedni drugima u ostvarivanju naših ciljeva i rešavanju izazova s kojima se suočavamo.

O progresivnim vrednostima:

Naše udruženje veruje u progresivne vrednosti koje podstiču društveni napredak i poboljšanje, solidarnost i humanost.

Prakse strip industrije i scene:

Udruženje Stripotetke odlučno se bori za uvođenje transparentnosti u ključne procese poput određivanja cena rada na tržištu stripa, uspostavljanja profesionalnih praksi sa izdavačima, kulturnim manifestacijama i ostalim akterima (u daljem tekstu označenim kao „partner“), i doprinosa povećanju standarda rada na stripu u Srbiji. Ovaj standard obuhvata transparentne ugovore, konkurentne honorare, poštovanje autorskog dela i autorskih prava.

O praksama sa partnerima: 

Aktivno se zalažemo za uvođenje praksi koje omogućavaju autorkama i autorima veću kontrolu nad svojim radom. Podstičemo dijalog između partnera i autora kako bismo uspostavili fer i obostrano korisne odnose. Odlučno štitimo autorsko delo i prava autora kako bismo stvorili okruženje u kojem se kreativnost ceni i poštuje.

O transparentnosti cena rada, povećanju standarda rada i autorskim pravima:

Zalažemo se za otvorenu diskusiju i utvrđivanje realnih vrednosti rada u industriji stripa. Cilj nam je eliminacija tajnovitosti oko tarifa i standarda plaćanja, i omogućavanje svim autorima da dobiju pravednu nadoknadu za svoj rad. Borimo se za jasne i transparentne ugovore sa definisanim:

  1. Odgovornostima i benefitima za partnere i autore.
  2. Detaljima o autorskim pravima na svim platformama, od štampanog materijala do filmskih prava, sa jasnim datumima u uslovima u kojim se kompletno intelektualno vlasništvo vraća autoru. 
  3. Honorarima koji odražavaju vrednost i značaj umetničkog doprinosa u stripu. 
  4. Slučajevima u kojima se raskida ugovor i šta se pod tim podrazumeva.

O demokratizaciji pristupa našim stripovima:

Udruženje stavlja fokus na demokratizaciju pristupa stripovima. Verujemo da tržište koje težimo da poboljšamo mora da radi na povećanju broja ljudi koji čitaju stripove, i zbog toga želimo da smanjimo barijeru između čitaoca i stripova koje promovišemo, i napravimo ih što dostupnijim svima. Podstičemo i ohrabrujemo autore da direktno komuniciraju sa publikom kroz proizvodnju fanzina, veb-stripova i kroz interakciju na festivalima.